Вітамін С (аскорбінова кислота) (Vitamin C (Ascorbic Acid))

Референтні значення:

Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, є водорозчинним вітаміном.

Референтний діапазон вітаміну С становить 0,6-2 мг / дл. [1]

Інтерпретація
Цинга викликається тривалою недостатністю вітаміну С (аскорбінова кислота).

Рівень вітаміну С менше 0,3 мг / дл вказує на значний дефіцит, тоді як рівні, що перевищують 0,6 мг / дл, вказують на достатнє споживання.

Невідомо, який токсичний рівень вітаміну С. [2] Однак обмежені дослідження дозволяють припустити, що рівні, що перевищують 3 мг / дл, можуть бути пов’язані з урикозурією, а в осіб з дефіцитом глюкози-6-фосфатази можуть викликати крихкість еритроцитів. . [1]

Додаткова інформація:

Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, є водорозчинним вітаміном. Необхідний для синтезу колагену, L-карнітину та нейромедіаторів. Вітамін С також бере участь у білковому обміні.

Вітамін С є сильним антиоксидантом і, як було показано, регенерує інші антиоксиданти, такі як вітамін Е. Вітамін С також відіграє важливу роль в імунній функції та покращує всмоктування заліза, що не містить гема. [3, 4, 5]

Вітамін С не може вироблятися людиною, але він доступний у багатьох видах їжі. Цитрусові – найвідоміші джерела вітаміну С, але червоний і зелений перець, помідори, картопля та інші овочі – також чудові джерела.

Токсичність вкрай малоймовірна. При споживанні вітаміну С 30-180 мг / добу відбувається поглинання 70% -90%, тоді як при споживанні більше 1 г на добу абсорбція падає до менше 50%. [4]

Вітамін С метаболізується в печінці та виводиться нирками. Нирковий поріг виведення вітаміну С становить 1,4 мг / 100 мл. Надлишок вітаміну С виводиться з сечею в незміненому вигляді. Коли концентрація вітаміну в плазмі низька, екскреція вітаміну С знижується. [6]

Загальний вміст в організмі вітаміну С становить від 300 мг до 2 г. Вітамін С зберігається в усьому організмі, з найбільшою концентрацією в лейкоцитах, очах, наднирниках, гіпофізі та мозку.

Дефіцит вітаміну С призводить до цинги. Люди, на відміну від інших тварин, не здатні виробляти вітамін С і тому залежать від харчових джерел.

Сьогодні цинга надзвичайно рідкісна через поліпшення запасів їжі, збагачених вітамінами продуктів та вітамінних добавок, але може зустрічатися у населення з дифіцитом харчуванням. [9, 6]

Основна функція вітаміну С полягає в утворенні колагену потрійної спіралі; дефіцит вітаміну С погіршує синтез колагену і призводить до типових ознак цинги. [6] Після введення адекватного перорального вітаміну С симптоми цинги зникають протягом 1-12 днів.

До ознак цинги (дефіциту вітаміну С) належать такі: [9, 6]

  • Погане загоєння ран
  • Недуга і втома
  • Втрата ваги
  • Запалення ясен з кровотечею з ясен
  • Втрата зубів
  • Крихкість капілярів при петехіях, екхімозі та пурпурі
  • Болі в суглобах
  • Сухі очі, сухість у роті
  • випадіння волосся

Групи населення з ризиком виникнення дефіциту вітаміну С: [9, 6]

  • Немовлята, яких годували тільки коров’ячим молоко або випарованим молоком протягом першого року життя
  • Люди з дифіцитом харчування
  • Алкоголізм,
  • літній вік
  • анорексію,
  • СНІД
  • Особи з цукровим діабетом 1 типу
  • Особи з хворобою тонкої кишки (хвороба Крона, целіакія, хвороба Уіппла)
  • Вагітні і годуючі жінки
  • Пацієнти, які отримують нирковий діаліз
  • Особи з тиреотоксикозом
  • Курці
  • Особи з порушеннями перевантаження залізом
  • Люди з поганою дієтою (деякі люди похилого віку, наркомани та алкоголіки, деякі з психічними розладами)

ДЖЕРЕЛА:

  1. Mayo Clinic: Mayo Medical Laboratories. Ascorbic Acid (Vitamin C), Plasma. Available at https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/42362. Accessed: October 6, 2017.
  2. Rosenbloom M. Vitamin Toxicity. Medscape Drugs & Diseases. Available at http://emedicine.medscape.com/article/819426-overview. December 21 2016; Accessed: October 6, 2017.
  3. DSM Food Specialties B.V. Quali®-C (vitamin C). Available at http://www.dsm.com/markets/foodandbeverages/en_US/products/vitamins/vitamin-c.html. Accessed: October 6, 2017.
  4. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin C Fact Sheet for Health Professionals. US Department of Health & Human Services. Available at http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminc/. February 11, 2016; Accessed: October 6, 2017.
  5. Sorice A, Guerriero E, Capone F, Colonna G, Castello G, Costantini S. Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini Rev Med Chem. 2014 May. 14(5):444-52.
  6. Goebel L. Scurvy. Medscape Drugs & Diseases. Available at http://emedicine.medscape.com/article/125350-overview. September 18, 2017; Accessed: October 6, 2017.
  7. Moores J. Vitamin C: a wound healing perspective. Br J Community Nurs. 2013 Dec. Suppl:S6, S8-11. [Medline].
  8. Gulko E, Collins LK, Murphy RC, Thornhill BA, Taragin BH. MRI findings in pediatric patients with scurvy. Skeletal Radiol. 2014 Aug 12.
  9. Kumar V. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease. 8th ed. Philadelphia, Pa: Saunders; 2009. 437-38.
  10. Ascor (ascorbic acid injection) [package insert]. Santa Ana, Calif 92704: McGuff Pharmaceuticals, Inc. October 2017. Available at

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *